Меню

5 СТЪПКИ ЗА ПЕРФЕКТНО ЕЗЕРО

5 СТЪПКИ ЗА ПЕРФЕКТНО ЕЗЕРО И ЗДРАВИ РИБИ

Красивото и кристално чисто езеро започва с добри параметри на водата

Стъпка 1: Направете тест на водата .

За тестване на вода в езерце можете да използвате лентите Quicktest или Aquatest капкови тестове. Можете да въведете стойностите на водата в нашия тестов формуляр.

Colombo има интерактивна online проверка на езера

След тестване на водата резултатите могат да бъдат въведени в нашият Online Pond Check:  https://pondcheck.colombo.nl/

Ще ви бъде даден съвет за решение на проблема относно: качеството на водата, лечение на водорасли, ръководство за болести по рибите .

·        Бърз тест 6 в 1  Quicktest    Купете тук

Опаковката на Quicktest 6 в 1 съдържа 50 ленти, които позволяват точно измерване на 6 стойности. Тествайте за 1 минута стойностите на pH на водата, KH, GH, NО2, NО3, Cl. Подходящо за езера или аквариуми

В следващите редове ще намерите информация за реферетните/оптимални стойности на някои показатели

·       PH  

 > 8 Алкален    Намалете pH-стойността с Colombo pH-min.

7-8 Оптимално –препоръчително .Поддържайте качеството на водата с Balantex и BiClear.

< 7 киселина   Добавете Colombo KH+ за повишаване и стабилизиране на рН.
PH се влияе от GH

·       KH     Карбонатна твърдост 

> 12°DH Твърде висока Сменете 25% от водата и добавете Colombo Fish Protect.

5-12 оптимално –препоръчително. Поддържайте качеството на водата с Balantex и BiClear.

< 5 Твърде ниско Добавете Colombo KH+ и проверете pH-стойността.

·        GH     Обща твърдост

> 15°DH Твърде висока  Сменете 25% от водата и добавете Colombo Fish Protect.

10-15 Оптимално- препоръчително. Поддържайте качеството на водата с Balantex и BiClear.

< 10 Твърде ниско  Добавете Colombo GH+

·       NH3 Амоняк

> 0,5 mg/l Опасно Сменете поне 50% от водата и добавете BiClear. Поддържайте филтъра с Filterstart & Activator. Проверете отново стойността на NH3, след като смените водата.

0  Оптимално –препоръчително

0,2 – 0,5 Твърде високо Добавете Filterstart и Activator, за да подобрите работата на филтъра.             

·        NO2 Нитрит   

> 0,5 mg/l Опасно Сменете поне 50% от водата и добавете Fish Protect. Поддържа функция за филтриране с Filterstart и Activator. Проверете отново стойността на NO2, след като смените водата.

 0 Оптимално –препоръчително

0,25–0,5 Твърде високо Добавете Filterstart и Activator, за да подобрите филтъра
производителност.

·        NO3  Нитрат  

> 40 mg/l Твърде високо Правете редовни смени на водата и добавяйте Fish Protect след това използвайте BiClear често, за да предотвратите нитрати да покачат

< 20 Оптимално-препоръчително.

 20-40 Normal Добавете BiClear за да поддържате  NO3 под  20 mg/l.

 ·      PO4   Фосфат

> 1 mg/l Твърде високо Добавете фосфат X, за да премахнете фосфатите

< 0- 0,5 mg/l  Оптимално- препоръчително

 0,5-1 mg/l  Нормално Добавете фосфат X, за да поддържате стойността на PO4 под 0,5 mg/l.

Стъпка 2: Коригирайте стойностите на водата.

 ·  Balantex  Купете тук

За стабилно езеро със здрави риби.

Стойностите на KH и GH могат да се поддържат с Balantex. Редовното добавяне на Balantex към водата предотвратява KH и стойността на GH да не стане твърде ниска.

Твърде ниската стойност на KH може да доведе до големи флуктуации в стойността на рН, което е много вредно за всичко, което живее в езерото. Рибите и растенията не могат виреят във вода с ниска стойност на GH. Затова добавяйте Balantex към водата на езерото всяка седмица по време на сезона на езерата. Регулира нивата на KH и pH и повишава стойността на GH, която е важна за добрия растеж на растенията.

Проверете:

PH- Optimal value: 7.0 - 8.0

Стъпка 3: Подобрете ефективността на филтъра .

·        Phosphate X  Купете тук

Предотвратете водораслите с този течен препарат за отстраняване на фосфати! Чрез изследвания успяхме да разработим течен фосфат средство за отстраняването им . Просто добавете Phosphate X към водата и фосфатите ще бъдедат премахнати.

·        Bactuur Filterstart  Купете тук

Filterstart е бактериален стартер за нови и съществуващи езера.През пролетта биологичното равновесие трябва да бъде възстановено. Filter Start  съдържа над 800 мил. живи нитрифициращи бактерии на 1 мл. Нитрифициращите бактерии са важни за правилното функциониране на вашият езерен филтър. Живите бактерии във Filter Start ще ви помогнат филтърът да заработи възможно най-скоро.

Понижава NO2 и NH3

    Можете да видите видео тук

    ·        Bactuur Activator активира Filterstart Купете тук

    Рибите произвеждат вредния амоняк. Бактериите във филтъра на езерото превръщат амоняка чрез нитрит NO2 в безвредния нитрат NO3.

    Полезните бактерии във филтъра на езерото се нуждаят от време, за да се развият. Ето защо често възникват проблем по време на старта. Активаторът е растителен биокатализатор. Уникалните екстракти от растения засилва активността на полезните бактерии във Filterstart. Това помага да се постигнат желаните ефекти на бактериите.Правете редовен тест на водата, за да сте сигурни, че водата е чиста и здравословна за вашата риба.

    Можете да видите видео тук

    Проверете след стратa:

    NH3- Optimal value: 0 mg/l

    NO2- Optimal value: 0 mg/l

    Стъпка 4. Предотвратете и контролирайте плаващите водорасли .

    Дори и в перфектна езерна вода могат да се развият водорасли, които да причинят проблеми. Наличието на хранителни вещества и слънчева светлина може да развие растежа им. Могат да се образуват плаващи водорасли, които придават зелен цвят на водата и я правят мътна. За този проблем Colombo  предлага продукти, които решават проблема с  водораслите и предотвратяват нови  такива. 

    Но първо :

    Проверете NO3- Optimal value: 0 - 20 mg/l

    Проверете KH- min.6 °DH

    ·       Algadrex  Купете тук

При борба с  зелената вода (плаващите водорасли).

В езерата плаващите водорасли често причиняват проблеми със зеленината вода. Когато Algadrex се добави към водата, тя ще стане бистра за по-малко от час. С Colombo Algadrex, плаващи водорасли могат да бъдат отстранени ефективно. След добавяне на Algadrex към водата в езерото, водораслите и плаващите частици ще се обединят заедно. След това те ще бъдат хванати във филтъра или може да ги премахнете лесно с груба мрежа/кеп.

    Съвет: След действието на препарата  можете да добавите Colombo Biclear.

    Можете да видите видео тук

    ·      Bi-Clear Купете тук

    Colombo Biclear е 100%  натурален продукт. За кристално чиста вода.

    Естественото решение за здравословна среда и чиста езерна вода!

    Когато Colombo Biclear се използва при редовни интервали развитието на нови водорасли ще бъде предотвратено, така че водата ще остане     кристално чиста. Естествените активни съставки в Biclear ще прекъснат развитието на плаващи водорасли, освен това продуктът е богати на минерали, които са от съществено значение за риби и растения. Седмичната употреба гарантира чиста вода с добри параметри.

    Стъпка 5. Отървете се от нишковидните водорасли . 

    В бистра вода светлината може да проникне свободно. За това нишковидните водорасли представляват проблем. 

  Те растат по стените и камъните в езрото и закриват водните растения. За тези проблеми Colombo  предлага продукти, които бързо решават    проблема и предотвратяват растежа на нови водорасли. 

    ·  Algisin  ®. Купете тук 

    Преди да използвате Algisin проверете стойностите на фосфатите и при нужда коригирайте.

Бързо действие и 100% гарантирани резултати 

Премахва нишковидните водорасли от езерото. С включена тест лента.

Алгизин е мощно и надеждно решение срещу  нишковидни водорасли. След употреба те ще започнат да изчезват в рамките на няколко дни, а в рамките на 14 дни езерото е свободно от водорасли. Покривката от водорасли може да се развие бързо поради наличието на слънчева светлина. Благодарение на ензимния ефект на алгизина водораслите ще се блокират. Останките от водораслите на повърхността могат бъде премахнати с кеп или мрежа. Останалата част се разгражда по естествен път. След елиминирането на покривката от водорасли, честото използване на BiOx ще предотврати развитието на нова такава.

     Можете да видите видео тук

   · BiOx.   Купете тук

    Colombo BiOx е 100%  натурален продукт. Освобождава кислород. Почиства вашето езерце с активен кислород и разгражда утайките по естествен път. 
Веднага след като BiOx влезе в контакт с водата, активен кислород незабавно е освободен. Благодарение на силната естествена окислителна сила на BiOx, органичните замарсявания и  утайките се разграждат и се бори с нишковидните водорасли.

Използвайки BiOx на седмична база, вашето езерце ще остане чисто и без водорасли. Кислородът е важен фактор в средата на вашето езерце. Бактериите във филтъра на езерото използват кислорода за разграждане на отпадъците и следователно подобряват работата на вашия биологичен филтър. По-високите нива на кислород улесняват вашите риби, за да получат необходимия им кислород от водата.   

За нас

Facebook